Lecitin készítmények
A lecitin nevét a tojássárgája görög neve után (görögül: lecithos) kapta. A sejthártya és a fehérjék egyik alkotóeleme, valamint hozzájárul a vérben a zsírok szállításához. Olyan zsíroldékony anyag, amelyet számos állati és növényi eredetű táplálék tartalmaz, mint pl.: a máj, a tojás, a szója, a földimogyoró és a búzacsíra.
A lecitin két fő alkotóeleme a kolin és az inozit, melyek számos egyéb előnyös tulajdonságuk mellett az idegrendszerre, agyunk működésére és a memóriánkra vannak jótékony hatással. Mivel a lecitin szinte minden életfunkcióban részt vesz, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejteknek, különösen a sejthártyának és az idegszövetnek és a zsírégetésen kívül számos egyéb létfontosságú feladata is van.
Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és optimális működéséhez. Hiánya többek közt memória zavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget okozhat.
A lecitin nemcsak lebontja a zsírsejteket, hanem hozzájárul az optimális zsíranyagcseréhez, megakadályozza, hogy a zsírsejtek lerakódjanak az érfalon, így csökkenti a koleszterinszintet, továbbá tisztítja az érfalakat és erősíti a szívizomzatot.
A lecitin serkenti az agyműködést, a memóriát és a koncentrációs képességet, enyhíti, illetve megszünteti az ízületi fájdalmakat, segíti az izmok regenerációját. Antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását és mindezek mellett egészségesebbé varázsolhatja a hajat és csökkentheti a hajhullást is.